onsdag 22. august 2012

Ryggtak med Draugen


En gang på Helgelandskysten var det en handelsreisende som skulle overnatte på Floholmen utenfor Lovund.

Det var blitt mørke natta da han kom i land på holmen. Akkurat da han skulle til å gå inn i losjiet merket den handelsreisende at det var en annen kar som kom rett etter han. Mannen ba han om å bli med han ned til sjøen igjen. Men handelsmannen mente at han var den eneste som skulle overnatte på holmen denne natta og ble mistenksom. Derfor svarte han den fremmede at han ikke ble med. Den fremmede ba han på nytt bli med, sa han hadde noe å vise han nede ved sjøen.

Handelsmannen så på den fremmede. Han var kledd som en fisker. I skinnklær og sydvest. Men ansiktet kunne han ikke se. Den fremmede vendte blikket ned, og sydvesten gjorde det slik at man ikke kunne se aniktet. Den handelsreisende snudde seg for å gå inn i losjiet. han ville bare inn i huset og få tent ild.

I det samme som han vendte ryggen til den fremmede kjente han et par sterke armer som slo rundt kroppen hans. Det var et så hardt ryggtak at mannen holdt på å rmle overende. Han så ned på armene som holdt rundt han. Huden på armene så ut som de var i oppløsning, så morkne som kun et sjølik kunne se ut. Da skjønte handelsmannen at det var draugen han hadde med å gjøre. Og draugen ville ha han ned til sjøen. Nå gjaldt det liv eller død. Han forsvarte seg så godt han kunne. hele natta gjennom på gikk kampen. De tok ryggtak, og handelsmannen måtte bruke alle kreftene sine. Han var sterk, og draugen fikk derfor ikke bukt med han, og da det endelig lysnet av dag slapp draugen taket. Mannen snudde seg, men da var draugen borte. Alt han så var sjøgress og en stor haug med slim som lå på bakken der draugen hadde stått.


Gjenfortalt av Eirin Edvardsen 2012